Bakolog.se

Projektarbete för Pia och Tina 2012.

Cupcakes for the people!

Publicerad 2012-10-17 20:22:10 i Allmänt,

Denna gång blir det muffinsens stiliga kusin från USA som vi bakar, cupcakes!

Cupcakes har blivit mer och mer populärt i Sverige med sitt söta utseende och lika söta frosting. Nedan kommer ett recept på stora chokladcupcakes med citronfrosting:

Muffins:                                                    
5 dl vetemjöl                             25g smör     
2 tsk vaniljsocker                      2 1/2 dl socker     
2 tsk bakpulver                         3 ägg         
2-3 msk kakao                           2 dl mjölk
1/2 tsk salt                                 200g ljus choklad              

Frosting: 
5 dl florsocker
2 msk citronsaft
60g rumstempererat smör
100g philadelphiaost
Ev. hushållsfärg
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten, tillsätt sedan mjölken. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och kakao. Ha sedan i det i smeten. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar. Fyll muffinsformen med lite av smeten och lägg en ruta choklad och fyll sedan upp till 3/4 av formen med smet och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna innan du breder/spritsar på frostingen.
 
Blanda alla ingredienser till frostingen med elvisp till en jämn smet. För att få en rolig färg på frostingen kan man hälla i lite hushållsfärg när man vispar.
 
 
Sedan gjorde vi även en liten tvist på cupcake, de borde nog snarast heta blåbärsbakelser med vaniljfrosting. Vi hade samma smet fast utan kakao och choklad, med 1 dl mer mjöl och 200g frysta, tinade blåbär. Vispa i blåbären sist så de går sönder, smeten får en vacker lila färg!

Häll smeten i en långpanna med plåtpapper (vår var 30x 50 men smeten blev ganska hög när den var klar så en längre kan underlätta) grädda i ca 20 min. Ta till exempel en rund pepparkaksform i valfri storlek och tryck ut, dela dem sedan på två. Låt svalna innan frostingen.

 

Gör frostingen på samma sätt men ha inte i någon citronsaft utan ersätt den med vaniljarom efter egen smak. Klicka på frosting och kanske några färska bär med och lägg på en cirkel till och toppa med frosting! 

Pias mamma tog med sig några till jobbet och våra cupcakes uppskattades mycket! 

Inspirationsnivå 100

Publicerad 2012-10-12 15:37:25 i Allmänt,

Jag och Pia gick på hemköp häromdagen för att köpa ingredienser till vårt nästa tema för bloggen och innan vi gick till kassan svängde vi förbi tidningarna. Där hittade vi en tidning som heter Hembakat och var tvungna att köpa den!

 
Jag menar kolla på framsidan, bara den är nog för att få en att vilja baka!
Det här numret som är nr 6 2012, finns 23 sidor om bara choklad, vilket nog faktiskt är det godaste som finns. Den finns i affärena nu och innehåller en halloweenspecial och så många recept man vill göra att man känner hur midjemåtten växer på en gång! En annan rolig grej var att det fanns en tävling om att göra det finaste pepparkakshuset, tävlingen pågår till den 12 november. Vi tänkte att vi skulle vara med! Ett inlägg och bild på det kommer inom snar framtid. 
Har ni idétorka, köp denna underbara tidning!

Kanelbullens dag!

Publicerad 2012-10-08 13:39:00 i Allmänt,

 
I torsdags den 4:e oktober var det kanelbullens dag och luften fylldes av doften av nybakta bullar!
 
Själv passade vi på att baka bullar dagen till ära. Kanelknyten, blåbärssnurror och vaniljsnäckor!
Receptet vi följde finns på kungsörnens mjölpåse. Receptet ger bullar för några fikatillfällen, men om man vill frysa in till senare så borde man dubbla satsen. 

Kanelknytena är det bara smör, socker och kanel i, den klassiska bullen.
 
 
Blåbärssnurrorna är det bara vanlig blåbärssylt i, lätt om man inte vill ha vanliga kanel och inte har lust med något mer avancerat.


I vaniljsnäckorna har vi ca 400g smält smör och sedan haft i 1 dl socker och 3 tsk vaniljsocker. Ställ i kyl tills den blir tjock och bredbar. Variera mängden efter egen smak. (Populär bland våra vänner!)
 
 
Och så en bild på dem alla för att avsluta! 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela