Bakolog.se

Projektarbete för Pia och Tina 2012.

Pyttesmå bröd och myspys!

Publicerad 2012-09-25 17:45:16 i Allmänt,

Halloj!

Vi är två vänner som går bagerilinjen på Ekebygymnasiet i Uppsala. Detta är vårat projektarbete under hösten 2012. Kommentera gärna vad ni tycker om bloggen och skriv gärna om ni har blivit inspirerade.
Hoppas någon hittar hit! 

Vi vill med denna blogg visa glädjen i att baka en söt muffins eller en vacker tårta! 
Under 10 veckor kommer inlägg som för med sig doften av bullar och smaken av nybakat.
Vi bakade bröd redan förra veckan men det inlägget blev försenat då vi hade problem med att starta upp bloggen. Nedan kan ni läsa om våran kamp med de småväxta bröden! 
 
 
Slutresultatet blev populärt hemma men det blev inte som vi hade tänkt oss.

Vi invigde detta projekt med att baka i bageriet i skolan. Lyxfrallor (vilket vi tyvärr inte har receptet på nu) på 2 liter. Man börjar alltid med slamma jästen tillsammans med vätskan. I med resten av ingridienserna men var noga med att ha i saltet sist. Salt och jäst är svurna fiender! 
När degen är klar slår man upp den på bordet och där ligger den och jäser den tid som är angiven på recepet innan man börjar forma dem.
I bageriet har man en fördel när det gäller maskiner, vi använde oss av en pressmaskin som delar upp vikten lika mellan bröden. Men vi gjorde det hårda jobbet själva... att rundriva!
Rundrivning gör man om man vill få brödet spänstigt och få en jämn form. 

http://www.youtube.com/watch?v=yWaN3YdK7os&feature=related
En liten video från youtube för den som orkar kolla!


För att få på fröna, penslar man på vatten på brödet och doppar dem sedan i fröbunken.
En viktig del som vi glömde i all hast är att låta bröden jäsa ett tag till när man satt dem på plåt innan man bakar av dem! 
Därför blev våra bröd väldigt små, men gick åt som smör i solsken bland familj och vänner! 
På grund av att vi glömde jäsa dem, blev inte alla särskilt vackra, vi bjuder på denna bild!


Vackra inte sant? 
Det var vår invigning av projektet, om några dagar kommer nästa inlägg om bullar i alla dess former!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela